miercuri, iunie 12, 2024

Corupție la Kremlin. FSB începe epurarea generalilor din Ministerul Apărării

Citeste si...

Corupție la Kremlin, în Ministerul rus al Apărării. Un tribunal militar a refuzat să-l elibereze din închisoare pe generalul Ivan Popov, fostul comandant al Armatei a 58-a.

Corupție la Kremlin. Instanța militară a respins o cerere cerere de plasare a înaltului ofițer în arest la domiciliu. Ivan Popov a fost pus sub acuzare și a fost arestat sub suspiciunea de fraudă.

Acuzații de corupție la Kremlin

Generalul Ivan Popov susţine că a fost demis după ce a informat comandamentul superior despre situaţia dezastruoasă de pe frontul din Ucraina. Foarte popular în rândul trupelor, generalul a declarat că soldaţii ruşi au fost înjunghiaţi pe la spate din cauza eşecurilor comandanţilor. El a fost arestat în urma revoltei din iunie 2023 a mercenarilor Wagner.

Comitetul de Investigaţii din Rusia susține că Popov este suspectat de corupție. El ar fi fost implicat în furtul unor bunuri de peste 130 de milioane de ruble (1,44 milioane de dolari). Este vorba despre materiale destinate construcţiei fortificațiilor de-a lungul liniei de front ucrainene.

După declarațiile sale, Popov a fost aclamat de bloggerii militari ruşi. Aceștia au respins acuzaţiile împotriva sa şi l-au prezentat drept un patriot pedepsit pentru că a spus adevărul.

O înregistrare video prezentată de agenţia de ştiri SHOT îl arată pe Popov zâmbind în instanţă. Acesta, cu toate că i-a fost refuzată cererea de transfer în arest la domiciliu.

Putin’s Stalin-like purge of his senior military cadre continues. ● Major General Ivan Popov has been placed in pre-trial detention centre after being arrested on fraud charges of selling metal worth 130 million rubles. pic.twitter.com/agdZv4AEpy

— Jason Corcoran (@jason_corcoran) May 27, 2024

FSB dă iama în generalii ruși

FSB anchetează mai multe acuzații de corupție în armată după ce Vladimir Putin l-a demis pe ministrul apărării, Serghei Şoigu. Serviciul de securitate i-a vizat pe un ministru adjunct şi pe mai mulți șefi de departamente. Mai multe persoane din interior, consideră că este vorba despre o epurare la nivelul Ministerului Apărării.

De altfel, noul ministru Andrei Belousov, economist tehnocrat, are mandat să reducă corupția în minister. Totodată sarcina sa este de a raţionaliza producţia militară pentru un război de lungă durată împotriva Ucrainei.

Foști oficiali din domeniul apărării şi de la Kremlin, sunt de părere că este o luptă pentru putere. Retragerea lui Şoigu a permis FSB să doboare oficiali puternici, iar acest lucru ar putea duce la efecte în lanț. Este de așteptat ca modul în care Rusia duce războiul din Ucraina să se schimbe. Experții cred că arestările ar putea continua după ce „răbdarea lui Putin a cedat”.

„FSB şi-a înfipt în sfârşit dinţii în Ministerul Apărării şi în Statul Major General”, a declarat căpitanul John Foreman, fost ataşat militar britanic la Moscova.

One of the dozens of insane mansions owned by Russia’s Deputy Defense Minister Timur Ivanov until 4 days ago when Putin decided he would take all these things for himself.

Ivanov is considered to likely the 3rd richest person in Russia. pic.twitter.com/yERZppk9D8

— Jay in Kyiv (@JayinKyiv) April 26, 2024

Experții analizează acuzațiile de corupție

FSB a primit acceptul din partea lui Vladimir Putin să intervină în Ministerul Apărării. Până de curând, ministrul Șoigu și Valeri Gherasimov, şeful Statului Major, țineau spatele celor acuzați de corupție. Acum situația s-a schimbat, iar FSB a primit ordin să acționeze, este de părere John Foreman.

„Şoigu şi Gherasimov (Valeri Gherasimov, şeful Statului Major – n. red.) au oferit un tampon, dar acum Putin a decis că trebuie să facă ceva. (…) Şoigu a ţinut FSB-ul în mare parte departe de minister pe tot parcursul mandatului său, au fost foarte puţine arestări. Odată ce FSB-ul îşi înfige dinţii în tine, nimeni nu ştie cât de departe va merge”, a comentat Foreman.

La 24 aprilie, tribunalul Basmanni din Moscova l-a arestat pe Timur Ivanov, ministrul adjunct al apărării. El a fost acuzat de corupție, mai exact de luare de mită. În afară de el au mai fost arestați fostul şef al companiei Olimpsitistroi, Aleksandr Fominmai, şi omul de afaceri Serghei Borodin.

Potrivit anchetei, Fomin, aflându-se într-o relaţie fiduciară cu Ivanov, i-a prestat servicii de natură patrimonială sub forma scutirii de obligaţia de a-i plăti pentru bunuri, lucrări şi servicii legate de repararea sau reconstrucţia clădirilor. Fomin şi alte persoane, acţionând în cadrul unui grup organizat, au facilitat primirea de Ivanov a unei mite foarte mari, sub forma furnizării ilegale de servicii de natură patrimonială, scrie TASS.

Ultimele Articole

Alergia la copii: Tot ce trebuie să știi

Alergiile la copii sunt o problemă frecventă, afectând aproximativ 6-8% dintre cei mici. Apar ca o reacție exagerată a...
spot_img