În perioada următoare, cele 10 orașe vor colabora cu consultanții echipei M100 pentru a dezvolta Climate City Contracts, un model european de plan de acțiune care le va ajuta să identifice soluțiile specifice necesare pentru a atinge neutralitatea climatică.
Ulterior, prin intermediul M100, aceste orașe vor putea solicita finanțări pentru implementarea acțiunilor stabilite în planurile lor, în domenii precum: energie verde, sustenabilitate și mobilitate inteligentă, economie circulară, guvernanță ecologică etc.
Cele 10 orașe vor beneficia, de asemenea, de experiența celor trei orașe deja incluse în Misiunea Europeană și vor putea deveni, la rândul lor, exemple de bune practici pentru alte orașe din România.
Selecția orașelor a urmat un proces similar cu cel european, iar aplicațiile celor 16 orașe participante au impresionat juriul prin ideile inovatoare propuse.
“Sunt impresionat de calitatea propunerilor prezentate de oraşele româneşti pentru a deveni parte din misiunea naţională. Propunerile sunt îndrăzneţe, prezintă o viziune sistemică, au o abordare clară, multisectorială şi adresează nevoile unor stakeholderi multipli, elemente esenţiale pentru o transformare reală a oraşelor noastre. Totodată, multe aplicaţii propun sisteme inovatoare de guvernanţă multi-nivel. Cu siguranţă, România este un pionier în Europa în ceea ce priveşte implementarea Misiunii UE pentru oraşe şi un motor al unui proces de transformare mai amplu la nivelul continentului, în special pentru ţările din Europa de Est”, a mai spus Julio Lumbreras, Tenured Associate Professor, Universidad Politecnica de Madrid şi jurat M100.
Forumul pentru Neutralitate Climatică M100, desfășurat pe 29 și 30 octombrie la București, în cadrul Mina Museum, reprezintă o inițiativă unică în România, reunind pentru prima dată primari ai orașelor selectate, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale și ai Guvernului, miniștri, delegați ai Comisiei Europene, ai Băncii Europene de Investiții, ai Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Net Zero Cities, Dark Matter Lab, precum și reprezentanți ai sectorului neguvernamental, academic și privat, alături de experți independenți, sub o temă comună: sprijinirea orașelor românești în tranziția către neutralitate climatică.
În acest context, Forumul M100 oferă, pe parcursul celor două zile (29-30 octombrie), o platformă de dialog pentru identificarea soluțiilor și oportunităților de finanțare, inițiază dezbateri și prezintă exemple de bune practici prin studii de caz din orașele românești, dar și din orașele partenere din Norvegia și Islanda.