marți, aprilie 16, 2024

China gâfâie din puct de vedere economic. Investițiile străine scad până la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani

Citeste si...

China, a doua economie a lumii, se confruntă cu o lipsă acută de investiții străine. Situația climatului economic evidențiază modul în care companiile străine își retrag banii din țară din cauza tensiunilor geopolitice și a ratelor dobânzilor.

Investițiile directe ale întreprinderilor străine în China au crescut anul trecut cu cea mai mică sumă de la începutul anilor 1990. În aceste condiții, Beijing caută fonduri pentru a-și ajuta economia.

Pasivele de investiții directe ale Chinei în balanța de plăți s-au ridicat anul trecut la 33 de miliarde de dolari, potrivit datelor Administrației de Stat pentru Schimburi Externe. Capitalul străin investit în China a fost cu 82% mai mic decât nivelul din 2022 și cel mai mic din ultimii douăzeci de ani.

Investițiile străine înChina au scăzut cu 82%

Potrivit economiștilor, datele SAFE, care măsoară fluxurile nete, pot reflecta tendințele în ceea ce privește profiturile companiilor străine, precum și schimbările în ceea ce privește dimensiunea operațiunilor lor în China. Profiturile firmelor industriale străine din China au scăzut anul trecut cu 6,7% față de anul precedent, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

Cifrele anterioare ale Ministerului Comerțului au arătat că noile investiții străine directe în China au scăzut anul trecut la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Cifrele MOFCOM nu includ câștigurile reinvestite ale firmelor străine existente și sunt mai puțin volatile decât cifrele SAFE, au declarat economiștii.

Eforturile guvernului de a convinge companiile de peste mări să se întoarcă după Covid nu sunt suficiente. Iar pentru ca Beijingul să reușească să-și atingă obiectivele va fi nevoie de mai mult. Situația climatului economic din China evidențiază modul în care companiile străine își retrag banii din țară din cauza tensiunilor geopolitice și a ratelor dobânzilor mai mari din alte părți.

China se confrntă cu o lipsă de capital străin

China

Bursele din China s-au prăbușit. Autoritățile se așteaptă la ce e mai rău. 

Comapniile străine își retrag fondurile

Multinaționalele sunt mai mult stimulate să păstreze banii în străinătate decât în China, deoarece economiile avansate au crescut ratele dobânzilor în timp ce Beijingul le-a redus pentru a stimula economia. Un sondaj recent al firmelor japoneze din China a arătat că majoritatea acestor companii au redus investițiile sau le-au menținut la același nivel anul trecut, iar majoritatea nu au o perspectivă pozitivă pentru 2024.

Doar 2,2% din noile investiții japoneze în străinătate au fost direcționate către Beijing. Acest lucru a fost mai puțin decât ceea ce a fost canalizat în Vietnam sau India și doar aproximativ un sfert din investițiile în Australia, potrivit datelor guvernului japonez publicate la începutul acestei luni.

Firmele taiwaneze au devenit, de asemenea, mult mai reticente în a-și spori afacerile în China. Investițiile de anul trecut au fost cele mai mici din 2001 și până în prezent. Companiile taiwaneze au fost în mod tradițional printre cei mai mari investitori în China, dar au redus noile cheltuieli de capital în a doua cea mai mare economie a lumii de la vârful înregistrat în 2010.

A doua economie a lumii scârțâie. Companiile străine retrag fondurile din China

China

Germania, investiții de 12 miliarde de euro în China

De asemenea, firmele sud-coreene au redus anul trecut investițiile în China. Investiții străine directe au scăzut cu 91% în primele nouă luni ale anului 2023 comparativ cu aceeași perioadă din 2022. Cu toate acestea, investițiile directe în China ale companiilor germane au atins anul trecut un nivel record de aproape 12 miliarde de euro, potrivit unui raport al Institutului Economic German.

Acest lucru demonstrează dorința de a se extinde în cea de-a doua economie a lumii, chiar dacă Uniunea Europeană intensifică controlul acestor investiții din cauza preocupărilor legate de securitate. Investițiile în China, ca pondere din totalul investițiilor directe ale Germaniei în străinătate, s-au extins la 10,3% anul trecut – cel mai ridicat nivel din 2014, potrivit portalului fortune.com.

Ultimele Articole

Stoarcerea laptelui: Lucruri mai puțin știute de mămicile care alăptează

Stoarcerea laptelui, cunoscută și sub numele de extragere manuală a laptelui matern, este o modalitate excelentă de a obține...
spot_img