duminică, octombrie 1, 2023

ChatGPT ar putea să ne ia locurile de muncă: „ChatGPT poate preda deja cu ușurință cursuri”. 10 domenii în care AI are cele mai mari șanse să ne înlocuiască

Citeste si...

ChatGPT are doar cateva luni si deja provoaca valuri in lumea afacerilor. Expertii spun ca ChatGPT si AI-ul aferent ar putea ameninta unele locuri de munca, in special pe cele legate de „munca intelectuala”, scrie Business Insider.

Insider a intocmit o lista cu 10 locuri de munca pe care aceasta tehnologie le-ar putea prelua, potrivit expertilor.

De la lansarea sa, in luna noiembrie a anului trecut, ChatGPT de la OpenAI a fost folosit pentru a scrie scrisori de intentie, pentru a crea o carte pentru copii si chiar pentru a-i ajuta pe studenti sa triseze atunci isi scriu eseurile.

Chatbotul ar putea fi mai puternic decat ne-am imaginat vreodata. Google a constatat ca, in teorie, motorul de cautare ar angaja robotul ca programator incepator daca acesta ar sustine un interviu in cadrul companiei.

Angajatii Amazon care au testat ChatGPT au declarat ca acesta face o „treaba foarte buna” cand raspunde la intrebarile de asistenta pentru clienti, este „grozav” la realizarea de documente de instruire si este „foarte puternic” cand raspunde la intrebari legate de strategia corporativa.

Cu toate acestea, utilizatorii ChatGPT au constatat, de asemenea, ca robotul poate genera informatii eronate, ca raspunde incorect la probleme de codificare si poate da erori in matematica de baza.

Desi un studiu realizat in 2013 de Universitatea din Oxford a constatat ca 47% dintre locurile de munca din SUA ar putea fi eliminate de AI in urmatorii 20 de ani, aceasta predictie pare sa fi fost gresita.

Anu Madgavkar, partener la McKinsey Global Institute, a declarat pentru Insider ca acest lucru se datoreaza faptului ca judecata umana trebuie inca sa fie aplicata acestor tehnologii pentru a evita erorile si prejudecatile.

„Trebuie sa ne gandim la aceste lucruri ca la niste instrumente de imbunatatire a productivitatii, spre deosebire de niste inlocuiri complete”, a spus Madgavkar.

Insider a discutat cu experti si a efectuat cercetari pentru a intocmi o lista cu locurile de munca care prezinta cel mai mare risc de inlocuire de catre IA.

Domeniul tehnologiei

Codificarea si programarea calculatoarelor sunt abilitati foarte solicitate, dar este posibil ca ChatGPT si alte instrumente similare de inteligenta artificiala sa umple unele dintre aceste goluri in viitorul apropiat.

Locurile de munca din domeniul tehnologiei, cum ar fi dezvoltatorii de software, dezvoltatorii web, programatorii de calculator, programatorii si oamenii de stiinta sunt „destul de sensibile” la tehnologiile de inteligenta artificiala „care sa inlocuiasca mai mult din munca lor”, a spus Madgavkar.

De fapt, tehnologiile avansate precum ChatGPT ar putea produce coduri mai rapid decat oamenii, ceea ce inseamna ca munca poate fi finalizata cu mai putini angajati, a declarat pentru Insider Mark Muro, cercetator senior la Brookings Institute, care a cercetat impactul AI asupra fortei de munca americane.

„Ceea ce a necesitat o echipa de dezvoltatori de software, ar putea necesita doar o parte dintre ei in viitor”, a adaugat el.

Companiile de tehnologie, precum OpenAI a producatorului ChatGPT, iau deja in considerare inlocuirea inginerilor de software cu AI.

Cu toate acestea, Oded Netzer, profesor la Columbia Business School, crede ca AI ii va ajuta pe programatori mai degraba decat sa-i inlocuiasca.

„In ceea ce priveste locurile de munca, cred ca este mai degraba o imbunatatire decat o inlocuire completa a locurilor de munca”, a declarat Netzer pentru CBS MoneyWatch.

Mass-media

Locurile de munca din mass-media in general – inclusiv cele din publicitate, scriere tehnica, jurnalism si orice rol care implica crearea de continut – pot fi afectate de ChatGPT si de forme similare de inteligenta artificiala, a spus Madgavkar. Acest lucru se datoreaza faptului ca IA este capabila sa citeasca, sa scrie si sa inteleaga datele bazate pe text, a adaugat ea.

„Analizarea si interpretarea unor cantitati mari de date si informatii bazate pe limbaj este o abilitate la care te-ai astepta ca tehnologiile generative de inteligenta artificiala sa le aiba”, a spus Madgavkar.

Economistul Paul Krugman a declarat intr-un editorial din New York Times ca ChatGPT ar putea fi capabil sa indeplineasca sarcini precum raportarea si scrierea „mai eficient decat oamenii”.

Industria media a inceput deja sa experimenteze continutul generat de AI. Site-ul de stiri tehnice CNET a folosit un instrument de inteligenta artificiala similar cu ChatGPT pentru a scrie zeci de articole – desi editorul a fost nevoit sa faca o serie de corectii -, iar BuzzFeed a anuntat ca va folosi tehnologie de la producatorul ChatGPT pentru a genera noi forme de continut.

Dar Madgavkar a spus ca majoritatea muncii depuse de creatorii de continut nu poate fi automatizata.

„Exista multa judecata umana care intra in fiecare dintre aceste ocupatii”, a spus ea.

Locuri de munca in industria juridica (asistenti juridici)

La fel ca si rolurile din mass-media, locurile de munca din industria juridica, cum ar fi asistentii juridici, sunt responsabile de parcurgerea unor cantitati mari de informatii, de sintetizarea lor, apoi de a le face digerabile prin intermediul unui memoriu juridic.

„Datele sunt, de fapt, destul de structurate, foarte orientate spre limbaj si, prin urmare, destul de susceptibile sa fie prelucrate de IA generativa”, a spus Madgavkar.

Dar, din nou, AI nu va putea automatiza in totalitate aceste posturi, deoarece este nevoie de un anumit grad de judecata umana pentru a intelege ce doreste un client sau un angajator.

„Este o crestere a productivitatii pe care unele dintre aceste domenii ar putea sa o obtina, pentru ca se pot folosi instrumente care fac acest lucru mai bine”, a spus Madgavkar.

Analistii

IA este buna la analizarea datelor si la obtinerea rezultatelor, a spus Muro. Acesta este motivul pentru care analistii de cercetare de piata pot fi expusi la schimbarile determinate de IA.

Analistii de cercetare de piata sunt responsabili de colectarea de date, de identificarea tendintelor din piata si apoi de utilizarea a ceea ce au obtinut pentru a concepe o campanie de marketing eficienta sau pentru a decide unde sa plaseze publicitatea.

„Acestea sunt lucruri de care vedem acum ca AI s-ar putea ocupa”, a spus Muro.

Profesori

Profesorii din intreaga tara sunt ingrijorati de faptul ca elevii folosesc ChatGPT pentru a trisa la teme, dar, potrivit lui Pengcheng Shi, decan asociat in cadrul Departamentului de Informatica si Stiinte ale Informatiei de la Rochester Institute of Technology, acestia ar trebui sa se gandeasca si la siguranta locului de munca.

ChatGPT „poate preda deja cu usurinta cursuri”, a declarat Shi pentru New York Post.

„Desi are si inexactitati in ceea ce priveste cunostintele, acest lucru poate fi usor imbunatatit”, a spus el. „Practic, trebuie doar sa instruiti ChatGPT”.

Locuri de munca in domeniul financiar (analisti financiari, consilieri financiari personali)

La fel ca analistii de cercetare de piata, analistii financiari, consilierii financiari personali si alte locuri de munca din domeniul finantelor personale care necesita manipularea unor cantitati semnificative de date numerice pot fi afectate de IA, a declarat Muro, cercetator la The Brookings Institute.

„AI poate identifica tendintele de pe piata, poate evidentia ce investitii dintr-un portofoliu se descurca mai bine si mai rau, poate comunica toate acestea si apoi poate folosi diverse alte forme de date, de exemplu, de catre o companie financiara pentru a prognoza un mix de investitii mai bun”, a spus Muro.

Acesti analisti castiga foarte multi bani, a spus el, dar parti din munca lor sunt automatizabile.

Brokerii de Bursa

Shi, de la Rochester Institute of Technology, a declarat, de asemenea, pentru New York Post, ca si anumite roluri de pe Wall Street ar putea fi in pericol.

„La o banca de investitii, sunt angajati oameni care petrec doi, trei ani pentru a lucra ca niste roboti si pentru a face modelare in Excel – poti pune inteligenta artificiala sa faca asta”, a spus el.

Designerii grafici

Intr-o postare din decembrie a Harvard Business Review, trei profesori au indicat DALL-E, un instrument de inteligenta artificiala care poate genera imagini in cateva secunde, ca fiind un potential perturbator al industriei de design grafic.

„Pregatirea a milioane de oameni in ceea ce priveste capacitatea lor de a crea si de a manipula imagini va avea un impact profund asupra economiei”, au scris ei, adaugand ca „aceste progrese recente in domeniul IA vor inaugura cu siguranta o perioada de greutati pentru unii angajati”.

Contabilii

Contabilitatea este in general vazuta ca o profesie stabila, dar chiar si angajatii din aceasta industrie ar putea fi in pericol.

„Tehnologia nu a lasat inca pe toata lumea fara loc de munca, dar ii va lasa pe unii oameni fara un loc de munca”, a declarat saptamana trecuta Brett Caraway, profesor asociat la Institutul de Comunicare, Cultura, Informatie si Tehnologie de la Universitatea din Toronto, la Global News Radio 640 Toronto.

Caraway a adaugat ca „munca intelectuala”, in special, ar putea fi amenintata.

„Ar putea fi vorba de avocati, contabili”, a spus el. „Este ceva nou si va fi interesant de vazut cat de perturbator si dureros va fi pentru ocuparea fortei de munca si politica”.

Agentii de servicii pentru clienti

Probabil ca ati discutat deja pe chat cu serviciul clienti al unei companii si v-a raspuns un robot. ChatGPT si tehnologiile conexe ar putea continua aceasta tendinta.

Un studiu realizat in 2022 de compania de cercetare in domeniul tehnologiei Gartner a prezis ca, pana in 2027, chatbot-urile vor fi principalul canal de asistenta pentru clienti pentru aproximativ 25% dintre companii.

Ultimele Articole

O cunoscută companie IT din Europa angajează românii care pot câştiga aproape 10.000 € lunar. La acestea se adaugă multe alte beneficii

O companie cunoscută în toată Europa angajează români și le oferă salarii de până la 10.000 de euro lunar,...
spot_img