joi, noiembrie 30, 2023

Centrul European de Instruire pentru avioanele F-16, unde se vor antrena piloții din statele NATO, dar și cei ucraineni, a fost inaugurat la Feteşti

Citeste si...

Centrul European de Instruire pentru avioanele F-16 a fost inaugurat azi, 13 noiembrie, la Baza Aeriană de la Feteşti, de către ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şi omologul din Olanda, Kajsa Ollongren, anunță MApN, într-un comunicat. Aici vor fi antrenați atât piloți de F-16 din statele NATO, cât și piloți ucraineni care vor zbura cu aeronavele donate de statele europene.

Proiectul, primul la nivel european, reprezintă „o bornă importantă atât pentru cooperarea româno-olandeză, cât şi pentru reflectarea practică a solidarității aliate”, a transmis MApN.

„Totodată, va accelera pregătirea piloților români pentru operarea avioanelor F-16 achiziționate de România din Norvegia și care urmează să intre curând în dotarea Forțelor Aeriene Române”, precizează armata română.

Imagine de la ceremonia de inaugurare a Centrului European de Instruire F-16 de la baza aeriana 86 de la Fetești, 13 noiembrie 2023. Foto: Inquam Photos / George Călin

La ceremonia de inaugurare au fost prezenți ambasadorii Danemarcei, Olandei, Statelor Unite și Ucrainei și reprezentanți ai companiei americane Lockheed Martin.

De asemenea, au participat șeful Statului-Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, șeful Statului-Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Viorel Pană, șefi ai unor structuri centrale ale MApN.

Tîlvăr: Centrul va avea un rol vital în pregătirea piloților români

La eveniment, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a evidențiat importanța pe care centrul de comandă NATO o va avea la Fetești.

„Centrul European de Instruire F-16 va avea un rol vital în pregătirea piloților români pentru operarea acestor aeronave performante. Prin această ambițioasă inițiativă, ne propunem nu doar să antrenăm un număr semnificativ de piloți, ci și să obținem noi calificări pentru aceia care operează deja avioane F-16 în România”, a spus ministrul Apărării.

În același timp, Tîlvăr a spus că Centrul din Baza Aeriană 86 își propune să creeze un răspuns adecvat nu doar pentru nevoile actuale și viitoare ale Forțelor Aeriene Române, ci și pentru sprijinirea aliaților și partenerilor, precum Ucraina.

„Am semnat, în marja summitului NATO de la Vilnius, participarea României la înființarea Coaliției Internaționale F-16, alături de un număr semnificativ de state. Acest lucru a demonstrat ce putem realiza împreună în sprijinul Ucrainei, concomitent cu furnizarea unei platforme propice pentru calibrarea eforturilor noastre cu cele ale Aliaților și partenerilor regionali. În prezent, analizăm cele mai eficiente moduri de a integra cât de curând posibil și instruirea piloților ucraineni în program”, a declarat ministrul Tîlvăr.

Primele avioane F-16 olandeze pentru antrenarea piloților ucraineni au ajuns deja în România

Olanda a trimis pe 7 noiembrie în România primele cinci avioane de luptă F-16 pentru a fi folosite la pregătirea piloţilor ucraineni. În noul centru european de formare F-16 din România vor mai ajunge încă 13.

De asemenea, olandezii au promis că vor furniza Ucrainei avioane F-16 pentru utilizarea lor în luptă. Promisiuni similare au fost făcute de Danemarca, Norvegia şi Belgia, potrivit Reuters.

În urmă cu o lună, ministrul olandez al apărării, Kajsa Ollongren, anunța că Olanda este pregătită să trimită până la optsprezece avioane F-16 la un centru de pregătire din România, pentru antrenarea piloților ucraineni.

Câte avioane F-16 are Armata României

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, notează Euronews.

La începutul anului, MApN anunța că a semnat un contract cu Guvernul Norvegiei pentru achiziția a 32 de avioane F-16 în configuraţia M6.5.2.

Valoarea contractului este de peste 380 de milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023.

Ultimele Articole

Produse cosmetice delicate, ideale pentru băița bebelușului- cum le alegi și ce alegi

Alegerea produselor cosmetice pentru bebelușul implică selectarea unor produse delicate, specifice pielii sensibile și fără substanțe chimice agresive care...
spot_img