vineri, decembrie 1, 2023

Cel mai nou film scris și regizat de Radu Jude, proiectat la Cinematograful „Arta“ din Arad

Citeste si...

Cel mai recent film, scris și regizat de Radu Jude, intitulat „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” (Do Not Expect Too Much from the End of the World), va fi proiectat la Cinematograful „Arta” din Arad.

Proiecția este programată pentru joi, 9 noiembrie, începând cu ora 19, și accesul publicului va fi gratuit.

În cadrul filmului, Angela (interpretată de Ilinca Manolache), o asistentă de producție, străbate orașul București în drumul ei spre un casting pentru o reclamă despre protecția muncii, comandată de o companie multinațională. Pe parcursul călătoriei sale epuizante, Angela întâlnește o varietate de personaje, precum oameni de afaceri, hărțuitori, victime ale accidentelor de muncă, un partener de sex, propria sa reprezentare digitală (Bobiță), o altă Angela (interpretată de Dorina Lazăr) dintr-un film mai vechi realizat de Lucian Bratu, dar și strănepoata lui Goethe (interpretată de Nina Hoss).

„Cineva a comparat filmul cu o șaorma cu de toate. Intenția era ușor ironică, dar are dreptate și pentru că filmul conține multe lucruri, multe genuri, o mulțime de povești, de anecdote, de citate – toate scufundate în sosul comediei. Umane.

Narațiunea e bazată pe niște întâmplări adevărate la care am participat sau am fost martor, povești mici, individuale, ale unor oameni prinși în relații personale, profesionale, de muncă, în care se întâlnesc foarte multe linii de tensiune din interiorul felului în care funcționează societatea noastră.

În plus, este și un omagiu adus unui frumos film din anii ’80, «Angela merge mai departe», al lui Lucian Bratu, iar marii actori din acel film – Dorina Lazăr și László Miske apar și în filmul nostru. Sper ca spectatorii să îl descopere cu delicii”, a declarat Radu Jude.

Filmul „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” aduce împreună diverse povești (legate de exploatare, oboseală, moarte și imagini), genuri variate (road-movie, comedie, film de montaj, documentar), tipuri de umor diferite (de la cel simplu la cel sofisticat) și strategii estetice diverse.

Printre actorii principali se numără Ilinca Manolache, Ovidiu Pîrșan, Dorina Lazăr și László Miske, alături de faimoasa actriță germană Nina Hoss. În distribuție mai apar Katia Pascariu, Șerban Pavlu, Nicodim Ungureanu, Ioana Iacob, Claudia Ieremia, Zita Moldovan, Rodica Negrea, Sofia Nicolaescu și regretata Adina Cristescu, care a decedat recent.

De asemenea, cineastul Uwe Boll are o apariție specială în film.

„Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, unde a primit premiul Leopardul de argint – Premiul Special al Juriului, Mențiunea Juriului Ecumenic și Premiul I al Juriului Tinerilor.

Acest film este propunerea României pentru Premiile Oscar 2024 în categoria „Cel mai bun lungmetraj internațional”, și până la anunțarea selecției finale, a fost inclus în programele competiționale sau a fost invitat special la cele mai importante festivaluri de film din întreaga lume, printre care New York, Chicago, Toronto, BFI London, Pusan, Viennale și altele.

Ultimele Articole

Jucăriile educative și rolul lor în dezvoltarea sănătoasă a copiilor

Jucăriile educative joacă un rol crucial în dezvoltarea sănătoasă a copiilor, oferindu-le oportunități de învățare și dezvoltare într-un mod...
spot_img