Excluderea Dianei Șoșoacă de la alegerile prezidențiale din toamna acestui an a devenit subiect și în presa internațională, un articol amplu apărând în acest sens pe Reuters.
Alegerile prezidențiale din România vor avea loc pe 24 noiembrie și respectiv 8 decembrie.
După cum scriu jurnaliștii de la Reuters, ”Curtea Supremă a României a înlăturat de pe lista candidaților la alegerile prezidențiale pe Diana Șoșoacă, un politician de extremă dreapta pro-rus, suscitând îngrijorare privind valorile democratice din partea candidaților din tot spectrul politic. Curtea Supremă nu a motivat decizia de excludere a Dianei Șoșoacă”.
Jurnaliștii de la Reuters au mai precizat că Diana Șoșoacă este liderul SOS România, un mic partid ultranaționalist și eurosceptic de opoziție care ”a câștigat în mod surprinzător două locuri în Parlamentul European”.
Reuters a făcut referire și la numeroasele afirmații antisemite ale Dianei Șoșoacă.
Articolul de pe site-ul Reuters a fost preluat și de publicații din Statele Unite (SR News și US News) și Elveția (Swissinfo)
Diana Șoșoacă, președinta partidului SOS România, a reacționat la scurt timp după ce candidatura sa la Președinția României a fost respinsă de către Curtea Constituțională. Eurodeputata a afirmat că responsabilitatea pentru această decizie ar aparține unor influențe externe, fără a oferi dovezi clare în susținerea acuzațiilor.
„Nici măcar nu am fost citată. Este imposibil așa ceva. Nu știu nici măcar cum arată citația, ceea ce înseamnă că s-au încălcat grav toate drepturile procesuale. Solicit românilor să ieșiți în stradă! Așa ceva este inacceptabil. Singurul naționalist care putea să câștige aceste alegeri… Deci asta înseamnă că evreii au acționat împotriva României. Îi acuz pe evrei de implicare în procesul constituțional. Nu se poate așa ceva!”, a spus Diana Șoșoacă, într-un live pe Facebook.
Curtea Constituțională a României a anunțat sâmbătă depunerea a șapte contestații. Diana Șoșoacă a fost vizată de două contestații separate, una dintre ele formulată de Bellantoni Amalia, iar cealaltă de Ursa Mihai Gheorghe.
Conform Constituției României și Legii nr. 47/1992, Curtea Constituțională are rolul de a asigura respectarea procedurii de alegere a președintelui și de a valida rezultatele scrutinului. De asemenea, CCR soluționează contestațiile legate de înregistrarea sau respingerea candidaturilor.
Contestațiile pot fi depuse de candidați, partide politice, organizații ale minorităților naționale, alianțe politice, alianțe electorale și de către alegători. CCR are obligația de a soluționa aceste contestații în termen de două zile de la înregistrare, dezbaterile având loc fără prezența părților, însă cu participarea unui reprezentant al Ministerului Public.