luni, iulie 15, 2024

Ce măsuri se vor lua în Portul Constanța pentru a preveni traficul de droguri

Citeste si...

În iunie, Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) a emis un nou raport despre situația drogurilor în Europa, detaliind schimbările în traficul și consumul acestora, precum și măsurile planificate pentru viitor.

Începând cu data de 2 iulie, Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT) va fi redenumit „Agenția Uniunii Europene pentru Droguri” și va fi supus unui proces de reorganizare în urma concluziilor îngrijorătoare ale ultimului lor raport. Conform informațiilor din sursa menționată, traficul și consumul de droguri au devenit probleme foarte răspândite în societate.

„Acum drogurile sunt mult mai disponibile, deci traficul a crescut. Toate rețelele de crimă organizată s-au adaptat, ele profită de tot ce înseamnă instabilitate politico-economică, zone de conflict și profită de faptul că în Uniunea Europeană este foarte bine pusă la punct toată această rețea de distribuție. Pe partea de trafic, raportul scoate în evidență că grupările criminale atrag cât mai mult minorii în aceste activități ilegale, deoarece ei nu răspund penal”, a afirmat Marius Oprișan, președintele Asociației de Prevenire, Evaluare și Terapii în Adicții „Equitas” Constanța.

În ultimii ani, consumul de droguri multiple a devenit o problemă tot mai semnificativă, în creștere rapidă. Această practică implică utilizarea pastilelor sau a prafului care conțin diverse substanțe, fără ca consumatorul să fie informat în mod clar despre conținutul exact al produsului pe care îl consumă.

Consumul de droguri multiple prezintă riscuri semnificative de sănătate, deoarece reacțiile chimice dintre diferitele substanțe în organism nu pot fi prezise sau controlate. Aceasta complică tratamentul medical adecvat, deoarece cadrele medicale nu dispun de informațiile necesare despre substanțele consumate.

Conform raportului OEDT, este esențial să se intensifice eforturile pentru dezvoltarea și extinderea laboratoarelor criminalistice și toxicologice. Aceste facilități sunt cruciale pentru identificarea precisă a substanțelor conținute în droguri, facilitând astfel tratamentul și intervenția medicală corectă în cazurile de intoxicare.

În România, există un laborator de acest tip în București, sub auspiciile Inspectoratului General de Poliție. Cu toate acestea, expertul Marius Oprișan subliniază importanța dotării fiecărui spital major din țară cu astfel de laboratoare pentru a asigura o capacitate de diagnostic și intervenție adecvată.

Din cauza sistemelor avansate de control și supraveghere din porturile din vestul Europei, traficanții de droguri explorează acum rute alternative, inclusiv prin nord și prin sud-estul Europei. Ca urmare, se preconizează o creștere a traficului de droguri prin Portul Constanța, datorită capacității insuficiente de detectare a substanțelor interzise în containerele care tranzitează portul.

„Măsurile pe care observatorul le va lua în viitorul apropiat este de a securiza porturile prin aparate de scanare mult mai inteligente și, de asemenea, prin implementarea unui sistem de cooperare între toate punctele vamale de pe teritoriul Uniunii Europene”, a mai declarat Marius Oprișan.
Ultimele Articole

Permisiunea acordată Ucrainei de Occident de a ataca pe teritoriul Rusiei dă roade, spun soldații ucraineni din prima linie

„Am distrus ținte în interiorul Rusiei, ceea ce a permis mai multe contraofensive de succes. Armata rusă nu mai...
spot_img