duminică, iulie 14, 2024

Bulgaria avertizează țările NATO ce livrează arme Ucrainei că sunt ținte ale agenților ruși GRU

Citeste si...

Bulgaria avertizează țările NATO ce livrează arme Ucrainei că sunt ținte ale agenților ruși GRU. Emilian Gebrev, un magnat bulgar de arme, avertizează asupra campaniei de sabotaj a Rusiei ce vizează obstrucționarea livrărilor de arme Ucrainei.

Bulgaria avertizează țările NATO ce livrează arme Ucrainei că sunt ținte ale agenților ruși GRU. Gebrev, care a supraviețuit la două tentative de asasinat ale Rusiei, a declarat pentru Financial Times că sabotorii ruși atacă activ fabricile și depozitele companiei sale EMKO, ce produce majoritatea gloanțelor și obuzelor de tancuri de tip sovietic furnizate Kievului.

Bulgaria avertizează țările NATO ce livrează arme Ucrainei că sunt ținte ale agenților ruși GRU
„Amenințările Rusiei trebuie să implice un nou set de măsuri ce ar trebui luate la nivel național, precum și la nivelul Alianței”, a spus Gebrev, potrivit pravda.om.ua.

Gebrev a atribuit eșecul reținerii și a urmăririi penale a agenților ruși în legătură cu otrăvirea sa și cu exploziile din depozitele companiei sale „influenței continue a Moscovei asupra guvernului bulgar”.

„Nu a existat niciun rezultat în niciunul dintre cele peste zece cazuri ce implică acte teroriste rusești și rețele de spionaj în Bulgaria. Toate investigațiile au fost fie oprite, fie blocate și niciuna nu a fost adusă în judecată”, a menționat el.

Producătorul de arme și surse din industria de apărare au susținut pentru Financial Times că Bulgaria rămâne principala sferă de activitate a agenților ruși, iar infiltrarea este deosebit de acută în Parchet și în serviciul de Securitate ale țării.

„Rușii sunt foarte interesați de unitățile noastre și de oamenii care lucrează în acestea”, a declarat pentru The Financial Times un oficial bulgar, care a cerut să rămână anonim.

Veselin Ivanov, purtător de cuvânt al Procuraturii bulgare, susține că acuzațiile de infiltrare rusă sunt „categoric neadevărate”, iar noua conducere este dedicată schimbării serviciului.

Potrivit acestuia, Parchetul a documentat activitățile infracționale ale agenților GRU și i-a tras la răspundere penală, însă, întrucât Rusia nu își extrădează cetățenii, Sofia nu a avut ocazia să-i aducă în fața justiției.

Un incendiu de amploare a izbucnit într-un depozit al companiei de arme EMKO în iulie, în apropiere de orașul bulgar Karnobat.

Proprietarul a bănuit că a fost o incendiere intenționată.

Incendiul a fost al doilea caz consecutiv la această unitate după ce muniția a detonat ca urmare a unui incendiu într-un alt depozit, la 31 iulie 2022.

De atunci, o anchetă este în desfășurare. Parchetul nu a făcut publică nicio informație oficială cu privire la evoluția cazului.

Anterior, Gebrev, care a supraviețuit unei otrăviri cu Noviciok în 2015, a spus că este „100% sigur” că agenții ruși se află în spatele exploziei și incendiului ulterior.

Gebrev a intrat în comă în 2015, iar autoritățile occidentale și agențiile de informații cred că a fost otrăvit cu Noviciok de către ofițerii serviciului rus de informații militare GRU.

Ultimele Articole

Polonia ia în calcul să doboare rachete ruseşti deasupra Ucrainei. Care sunt riscurile?

Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a declarat că Polonia ia în considerare o propunere din partea Kievului de...
spot_img