marți, decembrie 10, 2024

Bani însângerați: Cum stimulează plățile militare economia în zonele sărace ale Rusiei. „A merge pe front și a fi ucis un an mai târziu este mai rentabil”

Citeste si...

Bani pentru soldații morți pe front transformă economiile locale din unele dintre cele mai sărace regiuni ale Rusiei. A merge la război este acum o alegere economică rațională în regiunile sărace ale Rusiei, scrie The Wall Street Journal.

În fața unor pierderi considerabile în Ucraina, Rusia oferă salarii mari și Bani pentru a atrage recruți noi. În unele dintre cele mai sărace regiuni ale țării, salariul unui militar este de până la cinci ori mai mare decât media. Familiile celor care mor pe front primesc compensații mari din partea guvernului.

Acestea sunt sume care le schimbă viața celor rămași în urmă. Economistul rus Vladislav Inozemțev calculează că familia unui bărbat de 35 de ani care luptă un an și apoi moare pe câmpul de luptă ar primi aproximativ 14,5 milioane de ruble, echivalentul a 150.000 de dolari, din salariul de soldat și compensația pentru moarte. Aceasta este mai mult decât ar fi câștigat cumulând venituri ca civil până la vârsta de 60 de ani în unele regiuni. Familiile sunt eligibile pentru alte bonusuri și plăți de asigurare.

Moartea este rentabilă

„A merge pe front și a fi ucis un an mai târziu este mai rentabil din punct de vedere economic decât viața ulterioară a unui bărbat”, spune Inozemțev, un fenomen pe care îl numește „deathonomics” (economia morții).

Atât de mulți soldați au fost uciși încât plățile — care au ajuns la un total de până la 30 de miliarde de dolari în ultimul an, până în iunie — sunt un simptom evident al modului în care războiul transformă societatea rusă și economia în ansamblu. De la începutul invaziei, Kremlinul a mărit cheltuielile pentru apărare la cele mai mari niveluri post-sovietice, compensând astfel unele dintre efectele sancțiunilor impuse de Occident. Fabricile de arme lucrează non-stop, oferind locuri de muncă și salarii mari, notează The Wall Street Journal.

Acum, plățile tot mai mari pentru morți oferă o injecție de bogăție în unele dintre cele mai sărace zone ale Rusiei, în schimbul unui flux constant de soldați pentru efortul de război. Nivelurile de sărăcie au ajuns la cele mai scăzute valori de la începutul colectării datelor, în 1995, potrivit statisticilor oficiale. Percepțiile despre ce înseamnă a te înrola în armată s-au schimbat radical.

Serviciul militar după colapsul Uniunii Sovietice a fost privit mulți ani de ruși ca o carieră pentru bărbații fără talent, incapabili să ocupe posturi specializate. Fără războaie majore de dus în mare parte din această perioadă, majoritatea soldaților erau nevoiți să petreacă timpul în cazărmi, făcând birocrație sau lucruri minore.

„Timpul eroilor”

Însă războiul din Ucraina a transformat soarta celor dispuși să lupte, sporindu-le nu doar venitul, ci și statutul social. Guvernul a lansat un nou program, intitulat „Timpul eroilor”, menit să instruiască militarii pentru funcții guvernamentale.

Școlile din toată Rusia găzduiesc prelegeri susținute de soldați proaspăt întorși de pe front.

Președintele Vladimir Putin a promovat, între timp, „noua elită” de militari care beneficiază de o mulțime de privilegii și o cale rapidă către politică. Aceste stimulente au ajutat la temperarea tensiunilor sociale generate de inegalitatea veniturilor, într-un mod în care decretele prezidențiale și planurile de redistribuire a veniturilor nu au reușit. Sondajele Centrului Levada, un institut independent de cercetare, arată o creștere semnificativă a procentului de ruși care consideră că țara se îndreaptă în direcția corectă comparativ cu perioada premergătoare războiului.

Pentru Kremlin, plățile generoase ajută la evitarea unei mobilizări generale a bărbaților apți de luptă, după ce o mobilizare anterioară, din 2022, a zguduit țara și i-a determinat pe mulți tineri să fugă, explică WSJ.

„Aceasta este o sumă de bani pe care majoritatea oamenilor din aceste regiuni sărace nu au văzut-o niciodată în viața lor, așa că nu este de mirare că mulți dintre ei acceptă”, spune Vasili Astrov, economist la Institutul pentru Studii Economice Internaționale din Viena. „Și pentru Kremlin, a oferi soldaților un salariu bun este singura modalitate de a menține efortul de război cu un nivel ridicat de sprijin intern.”

Nu există niciun efort semnificativ de a ascunde calculul sumbru.

Putin a promovat public ideea că moartea pe front este mai valoroasă decât a trăi o viață dificilă în orașele izolate ale Rusiei.

„Pierderea unui om iubit este o mare tragedie, un gol ce nu poate fi umplut”, a spus Putin într-o întâlnire din noiembrie 2022 cu femei ruse care și-au pierdut fii în război.

Unii oficiali ruși promovează activ ideea câștigului economic din moartea în război.

„Un copil trebuie să înțeleagă: Da, tatăl tău a făcut un act eroic și a murit, dar datorită acestui act eroic, eu am un apartament”, a spus guvernatorul unei regiuni din Extremul Orient rus, într-o întâlnire pentru a promova susținerea copiilor afectați de război. „Asta face copiii mai patrioți.”

De la începutul războiului, Rusia a suferit peste 600.000 de victime, inclusiv morți și răniți, potrivit estimărilor occidentale. Pentru a compensa aceste pierderi și a stimula recrutările, guvernul plătește soldaților care luptă în Ucraina un salariu minim lunar de 210.000 de ruble, echivalentul a 2.140 de dolari, mult mai mare decât media națională de 75.000 de ruble.

Sunt acordate și bonusuri suplimentare pentru participarea la operațiuni militare ofensive și pentru faptele de pe câmpul de luptă. Guvernele regionale oferă și ele plăți suplimentare. Familiile soldaților uciși în lupte pot primi mai mult de 150.000 de dolari în compensații federale, regionale și de asigurare.

Ca rezultat, Rusia reușește în prezent să recruteze aproximativ 1.000 de bărbați pe zi, a declarat Ministerul Apărării al Marii Britanii în septembrie. „Creșterea plăților va reuși probabil să sprijine nivelurile de recrutare pentru restul anului”, a spus acesta. Totuși, pierderile rămân la niveluri incredibil de ridicate: Șeful forțelor armate britanice, admiralul Tony Radakin, a declarat pentru BBC duminică că forțele Rusiei au înregistrat în medie 1.500 de victime pe zi pe parcursul lunii octombrie.

Dispute în familii

Iar plățile în creștere nu au venit fără probleme.

Tribunalele din Rusia au judecat cazuri reclamate de oameni care acuză alte persoane că ar încerca să fure plățile lor legate de război sau se plâng că o rudă absentă de mult timp a reapărut pentru a încerca să revendice o parte din banii ce i se cuvin pentru moartea unui fiu. Unele dintre dispute au ajuns până la Curtea Supremă a Rusiei.

Într-un caz din centrul Rusiei, un bărbat a păcălit o femeie să-i dea cardul bancar și, fără știrea ei, a retras echivalentul a 4.500 de dolari, care făceau parte din plata pe care o primise pentru moartea soțului ei în Ucraina. Într-un alt proces în Republica Komi, la granița cu Siberia, un judecător a decis că un bărbat nu avea dreptul să primească o parte din plățile pentru fiul său decedat, deoarece nu mai vorbise cu el de mai mult de 15 ani, „nu se interesa de soarta lui, nu lucra și trăia un stil de viață antisocial.”

Riscuri economice

Banii care ajung în familiile militarilor pot aduce și riscuri economice.

În iunie 2024, plățile se ridicau la aproximativ 8% din cheltuielile statului, ceea ce duce la o creștere a deficitului bugetar, potrivit unei analize realizate de grupul de cercetare Re: Russia. Plățile au contribuit la o rată mare a inflației care afectează Rusia, determinând banca centrală să majoreze ratele dobânzilor până aproape de un nivel record de 21%. În plus, pe măsură ce tot mai mulți bărbați merg pe front, duce la o criză de forță de muncă, lăsând angajatorii în criză de sudori, șoferi și muncitori în construcții.

În regiunile sărace ale Rusiei, însă, plățile din război fac o mare diferență. În Tuva, o regiune izolată unde rata sărăciei este de trei ori mai mare decât media națională, depozitele bancare au crescut cu 151% din ianuarie 2022, luna dinaintea invaziei, conform datelor băncii centrale. Acesta este cel mai mare salt din Rusia, un semn că oamenii reușesc să pună deoparte sume considerabile de bani. Regiunea se află, de asemenea, într-un vârf al construcțiilor, cu noi complexe rezidențiale de mai multe etaje care se înalță în capitala regională, Kîzîl. Este aproape ca și cum o întreagă generație ar fi găsit de muncă în străinătate și acum trimite înapoi bani.

Oamenii din cele mai sărace regiuni cheltuiesc și mai mult: În regiunea Altai, în sudul Rusiei, veniturile restaurantelor și barurilor au crescut cu 56% în acest an față de anul trecut, comparativ cu o creștere de 9% la nivel național, potrivit statisticilor oficiale.

„Este locul cel mai sărac din Rusia unde războiul aduce cele mai mari beneficii”, spune Laura Solanko, consilier principal la Institutul de Economii în Tranziție al Băncii Finlandei, care a studiat impactul plăților. „Oamenii de acolo au avut istoric foarte puține oportunități de acest tip, așa că ritmul schimbării este dramatic.”

Unul dintre exemplele cele mai clare despre cum războiul a schimbat viața rușilor este viața în Buriatia, o regiune montană din estul Siberiei, atât de departe de capitala Rusiei încât mulți locuitori se consideră mai aproape în identitate de părți din nordul Mongoliei, cu care regiunea lor se învecinează.

Mobilizarea anunțată în septembrie 2022 a cauzat frământări sociale în Buriatia, care a trimis zeci de mii de bărbați să lupte în Ucraina, dintre care cel puțin 1.719 au murit până în octombrie, conform Mediazona, un site independent rus care cercetează victimele războiului. Site-urile de știri locale din Buriatia publică zilnic liste cu buriații care au murit pe câmpul de luptă. Dar morțile sunt în mare parte acceptate, spune Aleksandra Garmajapova, o cercetătoare politică din Buriatia care acum conduce o organizație care militează pentru democrație în regiune.

„Am fi crezut că numărul trupurilor care se întorc acasă, în Buriația, va determina oamenii să înceapă să protesteze față de război”, spune Garmajapova. „Dar a avut efectul opus.”

Investiții în case și mașini

O acumulare masivă de bogăție în această regiune săracă poate explica de ce: Din ianuarie 2022, depozitele bancare din Buriatia au crescut cu 81%. Anul acesta, construcțiile rezidențiale sunt în creștere cu 32%, comparativ cu o medie națională de 2%.

Liudmila, o femeie de 54 de ani dintr-un mic sat buriat situat la doar 40 de kilometri de granița cu Mongolia, și-a pierdut fiul și soțul în război. Spune că cinci alți bărbați din sat au murit în Ucraina. Liudmila a economisit mulți ani pentru a cumpăra un apartament pentru familia ei în capitala regională Ulan-Ude. Plățile pe care le-a primit pentru moartea bărbaților i-au permis să cumpere două apartamente acolo și o mașină pentru fiica sa, Alina, scrie

„Fiul și soțul meu au câștigat acești bani cu sângele lor,” spune Liudmila. Ea a organizat funeraliile, la patru luni distanță, și a plătit pentru ridicarea unei statui în cinstea fiecărui bărbat în cimitirul local. A plătit și pentru instalarea a două plăci comemorative, pe clădirea școlii din sat onorând „eroii” uciși în Ucraina.

Liudmila a refuzat să dezvăluie dimensiunea plății pe care a primit-o, dar a spus că aceasta a venit cu o medalie de stat dedicată familiei sale, cu inscripția: „Pentru familia luptătorilor care și-au dat viața pentru Rusia.”

Ultimele Articole

Înalta Curte a respins cererea de anulare a alegerilor parlamentare. Vlad Alexandrescu: „Iohannis a reuşit astfel să-şi prelungească singur mandatul”

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins cererea partidului DREPT de anulare a alegerilor parlamentare. După anunţarea sentinţei,...
spot_img