miercuri, martie 19, 2025

ANAF verifică banii pe care și-i dau rudele între ele. Situația unei fiice care a primit bani de la tatăl ei

Citeste si...

ANAF a început să verifice și banii pe care și-i oferă rudele între ele și vor să-i impoziteze cu 70%, considerând că sunt sume neidentificate, deși au fost deja declarate și impozitate.

În cadrul unei verificări a situației fiscale personale, inspectorii ANAF i-au solicitat unei tinere care primise bani de la tatăl ei documente justificative care să ateste sursa sumelor de bani deținute.

Mai exact, Fiscul a cerut documente din care să rezulte remiterea sumelor de bani de la tată, conform notei explicative și a declarației notariale date de acesta din urmă.

„Fără a nega legitimitatea și interesul inspectorilor fiscali în a solicita astfel de documente pentru stabilirea situației de fapt, trebuie acceptat că între rude, pentru banii în numerar, rareori se întocmesc documente justificative. Stabilirea situației de fapt trebuie așadar să aibă la bază probe caracteristice relației de rudenie, precum mesaje WhatsApp, declarații pe proprie răspundere ale părților implicate, declarații ale martorilor etc.”, a declarat Luisiana Dobrinescu, avocat, managing partner Dobrinescu Dobrev SCA.

ANAF consideră, în acest caz, că sumele respective, chiar dacă pot fi identificate, e posibil să fie primite din altă parte. Pe scurt, nu vrea să recunoscă sursa.

Prin urmare, decizia inspectorilor este de a le impozita cu 70%, procentul aplicându-se la diferența dintre totalul utilizărilor de fonduri și totalul surselor din fonduri determinate.

„În prezent, ne confruntăm cu al doilea exemplu în care lipsa documentelor justificative privind remiterea de sume în numerar între rude atrage consecințe fiscale semnificative asupra persoanelor fizice verificate”, a afirmat Luisiana Dobrinescu.

Într-o situație asemănătoare s-a aflat și o pensionară care a primit bani de la fiul ei pentru o casă

Ea a mai avut un caz asemănător în urmă cu câțiva ani, dar în acea perioadă impozitul nu era 70%, ci 16%.

La vremea respectivă a contestat o decizie de impunere emisă unei persoane fizice ca urmare a faptului că, potrivit organelor de verificare fiscală, „declarațiile privind acumulările de fonduri nu au fost susținute de documente justificative”.

În acel caz, era vorba despre o sumă de 20.000 euro transmisă de fiu către mama sa pensionară, pentru cumpărarea unei case.

Pentru a evita astfel de probleme cu ANAF, Luisiana

Dobrinescu recomandă ceea ce face și ea: le dă copiilor bani folosind online banking, cu menționarea destinației banilor.

Așadar, românii ar trebui să fie atenți la sumele pe care le oferă sau le primesc. Impozitul pe sumele a căror sursă nu poate fi identificată a fost majorat de la 16% la 70% de la 1 iulie 2024 prin Legea 296/2023, iar statul are nevoie de bani la buget.

Singurele sume excluse par a fi doar cele primite la nunți sau botezuri, existând un comunicat de presă în acest sens oferit de ANAF anul trecut.

Ultimele Articole

Gigi Becali se leapădă de George Simion și nu-l mai susține: „A zis pe TikTok să merg la oi, la fotbal și la Biserică”

Finantatorul FCSB, Gigi Becali, care este și deputat AUR, a anunțat, vineri, că se retrage din partidul condus de...
spot_img