Marcel Ciolacu, prim-ministrul României a anunțat că merge la Bruxelles cu numele candidatului propus pentru funcția de comisar european, în persoana lui Victor Negrescu, și urmează să discute cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nominalizarea. Numai că premierul încalcă legea, dat fiind că Victor Negrescu nu a fost audiat și avizat de Parlament.
Problema a fost pusă în spațiul public de Ana Birchall, candidat independent la Președinția României, care se întreabă „În ce bază legală l-a propus domnul Ciolacu pe domnul Negrescu în întâlnirea cu Președinta Comisiei Europene?”
Comisia Europeană funcționează ca un cabinet de guvernământ, format din 27 de membri (cunoscuți sub denumirea de „comisari”). Fiecare stat membru al Uniunii Europene are un membru în Comisie, iar aceștia au obligația de a reprezenta interesele comune ale UE și nu interesele naționale ale statului din care face parte. Desemnarea fiecărui comisar european se face pe baza legilor din fiecare stat.
În România, Legea 373/2013 este cea care stabilește modalitatea de nominalizare. „Potrivit Legii nr. 373/2013, Guvernul nominalizează propunerea de comisar european, iar Parlamentul audiază persoana nominalizată și acordă un aviz (art. 19 din aceeasi lege)”, arată Ana Birchall, care se în întreabă și: „Știe cumva domnul Ciolacu, deja votul și avizul din comisiile de specialitate din Parlament? A aranjat deja votul? Că dacă da, încalcă legea!”
„Ce face dacă Parlamentul ii dă aviz negativ domnului Negrescu? Că motive sunt suficiente, dat fiind faptul că, cu titlu de exemplu:
- Promova la Bruxelles, împreună cu doamna Dăncilă, toate “beneficiile” modificărilor toxice propuse în Justiție de gașca Dragnea, începând cu OUG 13?! Ca să ajungăulterior ministru numit de Dragnea, în iunie 2017.
- Era să nenorocească un proiect important al României: pregătirea Președinției României la Consiliul UE?”, arată Ana Birchall, fost Vicepremier, Ministru delegat pentru Afaceri Europene și Ministru al Justiției.
Se pare că Marcel Ciolacu nu este interesat de respectarea legii, ci preferă să facă alegeri conforme cu grupurile de interese de partid. Iar cum PSD și PNL au majoritatea în Parlament, va primi și avizul de care are nevoie, indiferent dacă persoana nominalizată este calificată sau nu.
„Din păcate, și actualul Guvern condus de Ciolacu demonstrează că folosește tot criteriile grupurilor de interese de partid pentru a alege comisarul european. Ce ar trebui însă să primeze sunt interesele românilor de a fi reprezentați de oameni competenți, meritocratici, profesioniști, nu oportuniști politic! Asemeni vouă, nu îmi este indiferent cum suntem tratați în afară! Și, ca de obicei legea este interpretată după cum vor unii.
Se poate totuși în România să se respecte legea de către toți, inclusiv de dvs., domnule Ciolacu? Nu ne mai aburiți cu faptul că este prerogativul premierului să desemneze comisarul european! Nu este, legea spune clar că persoanele desemnate trebuie să se prezinte în Parlament pentru a se verifica și valida competențele lor de a ocupa această funcție. Și aș sugera ca aceste audieri să se facă serios, cu dezbateri de substanță, nu pe repede înainte!
Îmi doresc o Românie în care să ne facem bine și să fim europeni cu drepturi depline, reprezentați cu demnitate, profesionalism, competență și bun simț, nu reprezentați de agarici politici!”, mai scrie Ana Birchall pe Facebook.